Monday, February 27, 2012

Tråkigt, tråkigt, tråkigt

Gu' så tråkigt det är att vara tillbaka i Finland. Nu drar verkligheten igång och min sista period någonsin i skolan börjar lida mot sitt slut. Jag har en hand full med arbeten som ska lagas, en introduktion till slutarbetet som ska skrivas, några jumppor att planera och ett superviktigt prov att plugga till. Uscha mig. Jag spenderade allt för mycket pengar på resan så nu blir det att jobba om jag ska klara mig igenom 21-28 veckors obetald praktik. Börjar med en 15ish timmars arbetsdag imorgon, bara nio sådana till så har jag resan nollställd.

Här kommer en snabb tillbakablick över det som jag saknar mest från resan

Min fina second-family

Pedi- och manikyrer (i massagestol)

Bra Musik (Kelly Clarkson på bilden)

Sol och värme

Ostron

Fiilisen

Cheesecake factorys cheesecake

Det var en underbar resa. Vi hann göra en massa roliga grejer så det känns helt som om jag varit borta i åtminstone fyra veckor. Nu blir det att jobba/plugga hårt så att jag kan börja planera in nya äventyr till November. Det är inte helt omöjligt att det blir en ny USA resa. Nu vill jag att tiden ska gå snabbt.

Thursday, February 23, 2012

Back in Orlando

På tisdagen körde vi tillbaka upp till Orlando men den här gången via östkusten. Vi körde in via Fort Lauderdale, en massa lyxområden runt Palm Beach och sedan via Cocoa Beach. Alla väldigt olika och värda ett återbesök.

Fort Lauderdale

Medelklass beach front villa på Palm Beach

Cocoa Beach

Igår började jag och Emmi dagen vid poolen(Anders vilade i 39 graders feber på hotellrummet) men det blev snabbt allt för molnigt och nästan lite kallt. Så brudarna for på spontanshopping till Florida Mall. Sju+ timmar senare såg det ut så här..




What happens in Miami does not stay in Miami

pierced at Tattoos by Lou



 Me and Yoji Harada at Miami Ink

 Inked at Miami Ink(Love Hate Tattoo Studio) by Janos Masz

Monday, February 20, 2012

I'm in Miami btch!

Första dagen på Loews Hotel i Miami och nu njuter jag till 100%! Här är det varmt och soligt till skillnad från Orlando där det var varmt men molnigt. Igår kväll gick vi till en italiensk restaurang där jag åt min absoluta favorit, ostron! Helt grymt gott. Jag sätter upp en bild när jag bloggar från datorn.

I Orlando var det jätte trevligt, jag såg min första tvättbjörn. Där shoppade vi också en hel del. Eller mest Emmi och Anders. Jag har nöjt mig med en telefon, träningsshorts, träningsskjorta, halsband, ring, nagellack och Neulash(som jag möjligen säljer vidare om någon vill ha?). På lördagen hade vi bokat biljetter till Kelly Clarksons konsert på Universal Studios. Orsaken till att vi kom till Orlando var för att Emmi skulle få se henne. Tre timmar före vi sku åka mot Universal började Emmi spy och hamnade bli på hotellet medan jag och Anders for och lyssnade på Kellan.

Igår körde vi ner till Miami, South Beach. På vägen körde vi via en national park där de hade vilda alligatorer och indianbyar. Nu ligger jag vid poolen och njuter. Man får gratis internet endast vid poolen och i lobbyn så nu passar jag på att blogga och spela wordfeud. Mitt wordfeud alias är physiocecci om ni vågar utmana.

Ciao for now! x

Thursday, February 16, 2012

Nu börjar resan

Idag har jag inte kunnat tänka på något annat än ORLANDO. Imorgon 07.50 går flyget så vi(jag, Emmi och Anders) kommer att bo på ett hotell bredvid flygfältet inatt så att vi inte behöver stressa imorgon. Det kommer att bli så sjukt bra resa. Vi är bara borta 9 dagar men har ändå tänkt hinna med en massa. Om vi har internet på rummet kommer jag också att uppdatera bloggen några gånger under resan. Jag kollade just vädret för Orlando och det ser ganska grått och regningt ut men temperaturen går ändå över 20 på dagen. Halleluja!

Tuesday, February 14, 2012

Walk off the Earth - Somebody That I Used to Know (Gotye cover)

Enkel yoga rutin

Vad spännande, jag har gjort min första video någonsin! Nu ska ni inte vara så kritiska eftersom jag absolut inte är en yogainstruktör. Men jag ÄLSKAR yoga. Det är det enda som får mig att släppa all mental stress tillika som kroppen slappnar av. Videon är på en simpel kort serie som jag kör om och om igen. Nedan har jag skrivit upp i vilken ordning allt kommer så att ni kan klura ut vad jag säger. Allt går på engelska eftersom det känns mera naturligt för mig. Jag brukar dra igenom den här rutinen hemma på morgonen för att vakna, på dagen för att fokusera eller på kvällen för att släppa taget om allt som dagen(och morgondagen) har fört med sig. Hoppas ni kommer att gilla min lilla rutin. Ni kan göra den i egen takt och hur många gånger som helst.

Innan vi kör igång vill jag att ni lägger er på rygg på mattan. Sätt ena handen på magen vid diafragma/i mitten på magen där revbenen slutar. Andas djupt genom näsan och försök slappna av helt i axlar och övre bröstkorgen. När andningen är fokuserad till området under din hand andas du på samma sätt fem gånger till. Det är så vi kommer att andas genom hela rutinen.

Nu kör vi.

Deep breath
Hands up
Chair position
Back up
Fall down
Straight back
Fall down
Plank
Push up
Upward dog - Knees off the floor and shoulders down
Downward dog
Plank
Step forward
Straight legs - fall down
Straight back
Fall down
Roll up.



Om ni gillar min rutin kan jag förklara tekniken mera ingående i nästa inlägg. Hur tycker ni att det gick?

Frivikts-teknik

Här hittade jag en toppen video gjord av proffs. Väldigt bra att se för alla som tränar med fria vikter. Fast ni tycker att ni vet hur man gör alla övningar kan det vara bra att repetera tekniken så att det inte blir några onödiga förslitningar eller skador.


Monday, February 13, 2012

Lee Koch - Dreams Awake

En typsik måndag

Idag när jag vaknade var jag full av energi som jag oftast är på måndagar. Men som vanligt blir det något rådd som drar ner på hela resten av dagen. Det brukar vara allt från förseningar, böter, räkningar till saker som jag glömt bort under helgen. Men i morse var det någonting ännu onödigare. När jag vaknade skickade jag ett mail om min Ekenäs-praktik till min lärare och bad henne kontakta praktikplatsen och säga att allt är okej. Jag for vidare på världens bästa morgonmål till Carldemumma med Niise som jag inte sett på länge. Vi hade super mysigt och därifrån körde jag glatt till tåget. När jag kom hem kollade jag hastigt mailen och där hade jag ett mail tillbaka från min lärare. "Elever får inte vara på praktik när lärarna är på semester, du måste flytta din praktik." Oj nej, jag såg hur hela min sommar och min plan att bli färdig till Oktober flög ut genom fönstret. Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag blev bara så platt och tom. Det handlar bara om sista veckan av min praktik, veckan efter midsommaren. Jag mailade tillbaka och skrev att den inte går att flytta eftersom jag kommer direkt från min Vasa-praktik till den här. Klädde på mig och gick buttert till skolan. Vi hade timme med samma lärare och jag frågade henne sakta om hon hade läst mitt svar.. "Jo, okej nå vi kan ju inte flytta den då men det gör ingenting vi fixar det nog på något sätt. Du hade ju sån tur med praktiken så nu ska vi se till att du får gå den." Vah?! Så nu får jag ändå gå den.

Efter skolan har jag tagit det lugnt, planerat morgondagens balans-seniorjumppa och ätit mumsfilibabba. Jag känner att förkylningen håller på att vinna över mitt immunförsvar så jag har boostat med lite extra antioxidanter, c-vitaminer, d-vitamin, finrexin och vatten.Vila och sömn är också bra för att förstärka immunförsvaret så nu kryper jag ner under värmefilten med 'Amelia Träning & Pepp' och några avsnitt Wilfred.

Psst. Bara tre nätter kvar tills jag slipper till värmen. Fan vad skönt det kommer att bli!

Dagens mumsfilibabba, hallon-blåbär-kvarg

Sunday, February 12, 2012

Years Around the Sun - Miles Away

Naturprodukter i badet

Än en gång har jag läst om naturprodukter som man kan sätta i badet för att få olika effekter. De vanligaste är dofter, eteriska oljor som man späder ut 20 droppar i 100ml olja(rapsolja eller annan neutral olja) eller 5-10 droppar i en näve salt som man sedan blandar in i det varma badet. För en lugnande effekt kan man till exempel använda lavendel, kamomill, vanilj och ros medan eukalyptus, pepparmynta och citrus används för en uppiggande effekt. Idag fastnade jag speciellt för Rosmarin som används för att förbättra blodcirkulationen. Man kokar upp en stor kastrull med vatten och sätter i några matskedar torkad rosmarin eller några färska kvistar. Det får sjuda några minuter under lock innan hela blandningen åker ner i badet. Hur enkelt som helst och rosmarin kan man köpa från alla matbutiker.

Friday, February 10, 2012

Cat Power - I Found a Reason

Hälsotips

Idag läste jag en artikel om Tobias Karlsson i Topp Hälsa där han räknar upp sex punkter som leder till god hälsa. Jag vill dela dem med er eftersom jag tycker de är extremt viktiga.

  1. Ha alltid ett mål i livet, men var också beredd att kunna byta mål.
  2. Tänk positivt när du kämpar. Vägen till drömmen ska vara lika viktig som att uppfylla drömmen.
  3. Belöna dig själv med resor, massage eller vad du gillar.
  4. Hitta en träningsform som du tycker om.
  5. Tänk holistiskt. Om du är utåtriktad, hitta något introvert. Är du motsatsen kanske ett 'step up'- pass är bättre än yoga.
  6. Sov ordentligt. Se till att få tillräckligt med sömn.
Snapper Rocks, Gold Coast, QLD, Australia 2012

Ibland är det hälsosamt att vara ohälsosam.

Thursday, February 9, 2012

Goda nyheter

Det löser sig sakta men säkert. Idag ringde de från Ekenäs Sjukhus och meddelade att det passar jättebra att jag kommer dit på praktik 14.5-29.6. Nu väntar jag bara på svar om sommarvikariatet. Jag hoppas så sjukt mycket att jag får sommarjobba som fysioterapeut. Så nu ser det ju faktiskt ut som om jag kommer att spendera min första sommar i Ekenäs på fyra år. Det kommer ju nog att bli roligt att få umgås med alla vänner men tillika känns det ju lite trist att sitta fast i Etown. Gu' vad jobbigt det är att välja det förnuftiga över det som jag av hela mitt hjärta skulle vilja göra. Men för att nå sina mål hamnar man emellanåt göra sådana beslut.

Wednesday, February 8, 2012

Det rullar på

Idag tog jag mig i kragen och sökte praktikplats till Ekenäs Sjukhus och också ett sommarvikariat i Ekenäs som fysioterapeut. Nu är det bara att hålla tummarna och hoppas på att jag får båda. Tänk vad roligt det skulle vara om jag aldrig mera hamnar jobba med något uselt jobb som vem som helst kan göra. Det är ju det jag har strävat till de senaste åtta åren. Aldrig mera sjukhustvätt, glasskiosk, cafe jobb eller andra jobb var kunden alltid har rätt och vet bäst. Snart, väldigt snart får jag göra det jag vill.

Jag tror också att jag glömde nämna att jag har endast sex veckor kvar av mina kurser på Arcada. Fatta hur glad jag blev när jag insåg det. Sedan jag kom från Australien i augusti har mitt liv varit på autopilot. Jag kommer knappt ihåg vad jag gjorde mellan Juli 2011 och Februari 2012. Nu när jag har accepterat mitt val att slutföra mina studier i Finland känns allt så mycket lättare. Mitt catering jobb har också haft jätte lite keikkor vilket betyder att jag har haft mera tid att hänga med kompisar och fast det är svinkallt ute så känns livet inte så dåligt. Jag vet att vi går mot ljusare tider och snart är sommaren här. Ja, det kan ju också ha lite att göra med att jag åker till Orlando 16-25.2 var det för tillfället är 25+ och sol.

Den 25.3 ger jag bort/säljer alla mina saker och blir 'hemlös'. Mitt första stopp som couch surfer blir i Vasa. Där kommer jag att inleda min första sju-veckors praktik på hälsovårdscentralen. Jag är sjukt taggad, det är ju inte alls länge dit. Endast en månad efter att jag har kommit hem från USA och tre veckor efter Sverige kryssningen med mamma.

*Google bild

Lillemannen

Idag åkte jag och mamma ut till Degerö för att träffa släktens nya kille. En riktig sötis med mycket hår.

Kusin Jenny med hennes grabbar Jonas och Lilleman


The Face of a Child
by Tina Zellner

Through the face of a child

you can see so much

they have very soft smiles

with a warm gentle touch



You can see the sweetness

in all that they do

the precious look when

you tell them you love them too



The smile on their face

when they play in the rain

the sad on their face

when their aching with pain



A child is so precious

God's gift from above

so give them your heart

and give them your love



Sometimes they may not say

and sometimes they may not show

it's then that they really need you

more than you know



So give them your time

and show them how to grow

for all of them are special

more than we know!

Examensarbete - steg ett

Hipp hipp hurra för nu har jag tagit det första riktiga steget med mitt examensarbete. Jag hade en träff med min handledare och tillsammans satte vi upp en plan och nu är det bara att tuta och köra. Arbetet kommer att bli ett beställningsarbete från skolan som kombinerar två internationella samarbetsprojekt. Det bygger först på ett samarbete med Malta om 'åldringar och boende' och sedan satte vi in ett till samarbete som gör att det blir en litteraturöversikt som baserar sig på statistik om åldringar och boende i Finland, Malta, Irland och Spanien. Jag trodde att det skulle bli tråkigt men jag gillar att leka med statistik och jämföra olika länder så det kommer troligen ändå sen sist och slutligen att bli riktigt kul. Förhoppningsvis kommer jag också att få åka åtminstone till Malta och presentera arbetet på deras universitet. Spännande! Nu måste jag bara se till att det blir ett utmärkt examensarbete.






* Bilderna är tagna från Google images

Tuesday, February 7, 2012

Vecka 10 - 15

Ett stort tack till alla som orkat fortsätta med Pilates övningarna trots att jag har varit bortkopplad en stund. Ni är guld värda och kan vara sjukt stolta över er själva! Nu är det bara 5,5 vecka kvar av vårt program och nästa vecka börjar slutspurten. Här kommer ett nytt upplägg med nya och bekanta klipp. Enjoy!


Monday - Abs, Back, Glutes
Tuesday - Body, Arms, Legs
Wednesday - Abs, Glutes
Thursday - Slimdown
Friday - Body, Arms, Legs
Saturday - Cardio, Abs, Back, Glutes
Sunday - Stretch



Som ni ser har jag med flit lämnat bort vilodagar. Det är för att alla människor är olika och har olika scheman så nu kan ni själv sätta in 1-2 dagar vila per vecka. Se bara till att ni tränar alla muskelgrupper varje vecka. Jag har satt in några nya delar, Body, Slimdown och Cardio videon som kommer att hjälpa till med att bränna fett. Pulsen upp och fettet försvinner.


MONDAY - ABS, BACK, GLUTES

abs

back

glutes


TUESDAY - BODY, ARMS, LEGS

body

arms

legs


WEDNESDAY - ABS, GLUTES

abs

glutes


THURSDAY - SLIMDOWN

1

2


FRIDAY - BODY, ARMS, LEGS

body

arms

legs


SATURDAY - CARDIO, ABS, BACK, GLUTES

cardio

abs

back

glutes


SUNDAY - STRETCH

stretch


Om ni vill stretcha under de dagarna som ni tränar ska ni INTE göra det före eller direkt efter träningen. Djupa stretchningar sträcker muskeln och gör den avslappnad och om vi då tränar explosivt kan musklen lätt skadas. Samma efter träningen, muskeln är varm och trött och kan lätt tänjas för långt och bli skadad. Vänta helst två timmar efter träningen innan ni stretchar. Om ni absolut måste stretcha direkt efteråt ska ni endast göra korta och lätta övningar, pressa inte musklen. För mig känns det bäst att stretcha direkt när jag stigit upp på morgonen eller just före jag går och sova. Jag rekommenderar att alla skulle stretcha en gång per dag, då slipper man alla spänningar som i värsta fall kan leda till värk, speciellt huvudvärk. Som uppvärmning är det alltid bäst att gå ut och gå, länka, hoppa hopprep, cykla, cross-traina eller liknande. Hoppas ni kommer att gilla de nya videona. Berätta gärna hur det går och ge aldrig upp. No excuses, just results.

Monday, February 6, 2012

Dagen

I morse plockade Basti, min bror upp mig från Ekenäs och körde mig till tåget i Karis. Det var det värsta föret någonsin. Jag såg absolut ingenting ut genom vindrutan och fick lita på att Basti såg lite mera. Väl framme i Karis rusade jag och köpte biljett och snabbt vidare till tåget. När jag kom fram till tåget hade de låst dörrarna så jag och en annan tjej gick utanför det stillastående tåget i åtminstone en minut före det körde iväg utan oss. prkl. Jag hamnade vänta 44 minuter på nästa tåg som sedan blev försenat med 20+ minuter. I Helsingfors tog jag metron till Hakaniemi där jag plockade upp två efterlängtade böcker från posten, allt gick supersmidigt. I Hakaniemi bestämde jag mig att hoppa på buss 75 eftersom den linjen brukar vara snabbast påvägen till skolan. Mellan Hakaniemi och Sörnäs är det bara uppförsbacke och månne inte bussen blir och slira vid första rödljus. För att göra saken värre glider bussen bakåt och träffar spårvagnen så att alla blir stillastående. Men som tur är det en tvåfilig väg. Jag hoppar av bussen i hopp om att kunna ta nästa buss. Men nej. Den har också fastnat så pass opassligt att ingen trafik slipper förbi. Båda filerna och spårvagnsspåret är blockat(klick). Så det blev att gå uppför hela backen med mina tung väskor och mina varma och sköna Uggs gjorde det extremt halt. I Sörnäs hoppade jag på 8ans spårvagn(en annan linje) och i slutändan försenade jag mig endast 55 minuter till timmen.

När jag kom hem från skolan lade jag mig ner på min utbeddade soffa under min värmefilt och läste lite i tidningen Topp Hälsa tills jag somnade och vaknade upp 5,5 timme senare. Wups. Nu ska jag gå igenom morgondagens seniorgymnastik. Jag ska dra yoga som avslappning för första gången i mitt liv. Kommer att bli intressant. Efter det ska jag träffa 'rektorn' för min linje och diskutera mitt slutarbete. Äntligen ska jag komma igång med det. Det kommer att handla om åldringar och vad vi skulle kunna göra för att hålla dem hemma längre. Eller någonting sånt. Det är ett samarbetsprojekt med ett universitet på Malta så arbetet kommer att skrivas på engelska. Passar bra eftersom jag vill flytta utomlands så fort jag blivit klar och utbudet till 'invandrare' oftast är lite knapert och det flesta jobben som erbjuds med 'sponsorship' är inom åldringsfysioterapi. Det näst tråkigaste ämne inom fysioterapi om ni frågar mig. Men klart värt det om det betyder att jag får bo i ett land där jag trivs.

Ekenäs -25°C 

Sunday, February 5, 2012

Ett nytt försök

Hej, som vissa av er vet så har det skett ganska stora förändringar i mitt liv så därför har bloggen blivit lite lidande. Jag for ju till Australien en månad över jul och nyår och när jag väl kom fram var jag så fysiskt och mentalt slut efter allt jobb och skola i nov-dec att jag bara lämnade allt. När jag fick tillbaka styrkan försökte jag ladda upp bilder men vårt internet var SÅ GRYMT dåligt att jag inte hade ork att sitta framför datorn i timmar. Det slutade med att jag hade en hel månads paus från facebook och allt annat och gu' vad skönt det var! Men nu är det dags att rycka igång igen.

Förrän jag kan fokusera på det positiva måste jag ventilera lite. Jag är så trött på skolan som jag aldrig har varit förr. Inte för att jag har någonting emot att studera utan för att hela skolan är sjukt oorganiserad. Pricken på i är ändå min engelska lärare. Före jag åkte iväg till Australien 2010 för att studera fysioterapi i ett år på Griffith University sade mina fys-lärare(inte engelska läraren MEN ÄNDÅ) att jag kommer att få engelska kursen automatiskt till godo eftersom jag studerar ett år inom mitt yrke på universitets engelska. När jag kom tillbaka mailade jag engelska läraren som svarade att jag inte kommer att få kursen till godo utan att jag måste komplettera med lite uppgifter men att hon inte var säker på vad och skulle fråga 'den som bestämmer' och återkomma snarast. En vecka senare fick jag ett mail där hon sade att 'den som bestämmer' är otroligt upptagen så hon har inte haft tid att fråga henne ännu men gör det asap. Ytterligare två veckor gick utan att jag hörde någonting och då mailade jag läraren och frågade om jag ska kontakta 'den som bestämmer' själv. Följande vecka kom det ett svar att hon glömde bort mig och att jag måste skriva en rapport om mina engelska kunskaper som ska bevisa allt som ingår i kursen och att jag måste boka in en tid med henne för att sitta o prata om fysioterapi på engelska. Irriterat gick jag med på det och nu i januari skrev jag att jag har skrivit klart rapporten och frågade om vi kunde träffas någon dag och få den muntliga delen undan så snabbt som möjligt. Det här är det jag fick som svar:

"Jag har nu haft lite mera tid att planera din AHOT ansökan = RPL = recognition of prior learning. Som jag skrev tidigare bör det framgå ur din rapport hur och var du lärt dig det som finns i kursfordringarna. Dessutom bör du lämna in några skriftliga dokument : din CV på engelska," a cover letter" samt en text  (1 A4) som behandlar fysioterapi, fysioterapeutens roll. I stället för att sitta och prata med mig så tänkte jag att det kunde vara ännu bättre om du kunde hålla ett muntligt föredrag på ca 10 minuter (med Power Point), publiken skulle utgöras av fysio 10-gruppen och mig. Temat för föredraget skulle vara något som är relaterat till ditt framtida yrke. Jag skulle videofilma din presentation. Jag bestämde mig för detta alternativ efter att ha diskuterat AHOT-principer med språklärare från andra finländska (samt Arcadas) yrkeshögskolor. Du kan lämna in dina texter så fort du fått dem färdiga. Föredraget kunde du hålla någon onsdag i denna period, vecka 9 passar inte."

"En sak glömde jag: Du bör också kunna visa att du kan de viktigaste kroppsdelarnas, musklernas, skelettets delars namn på engelska, både "technical terms" och "in layman terms". Detta kunde du kanske bäst påvisa genom ett kort skriftligt förhör samma dag som du håller ditt föredrag."

PÅ RIKTIGT! jävla kärring.

Så. Nu kan vi fokusera på det positiva. Jag kom tillbaka till Finland 22.1 och redan den 31.1-2.1 åkte jag med min bästa vän och hennes man till Stockholm på Gavin Degraw konsert. Den var sjuuuuukt bra! Alltså, vilken kille. Definitivt värd att se. Utöver konserten åt vi gott, shoppa lite, festa lite och frös nästan ihjäl. Ett grymt bra 'tisdag till torsdag' veckoslut.