Wednesday, March 14, 2012

Grunden till att gå ner i vikt


Alla har hört att man går ner i vikt genom att äta mindre. Men tyvärr är det inte så lätt. För att gå ner i vikt måste man äta mindre kalorier(+kolhydrater) än vad man gör av med och vill man att vikten ska hållas nere MÅSTE man kombinera detta med motion. Vardagsmotion är bra för grundkonditionen men vill man bränna fett ska man göra sådant som håller pulsen på en relativt hög nivå. Till exempel tung aerobic, intervallträning, löpning, body step och liknande. Det är bra att använda pulsklocka så kan man se till att pulsen hålls på en viss nivå eller når utsatta peakar under träningen. En medel svensson kan räkna att hans/hennes max-puls ligger runt 220-åldern. Så min skulle vara 197. Det stämmer inte exakt men är en bra guide i början. 

Om vi går tillbaka till vad man äter. Det enklaste sättet att hålla reda på intaget är att räkna kalorier. Så här har jag hittat två sidor, en på svenska(Matdagboken) och en på finska(Kalorialaskuri) som kan hjälpa med detta. När man räknar kalorier är det oerhört viktigt att man väger maten. De flesta människorna tror att de vet hur mycket mat väger men jag kan garantera er att ni oftast kommer att gissa fel. Så nu vet ni hur många kalorier ni får i er under dagen. Men hur många kalorier förbränner ni under dagen? Den svenska sidan Matdagboken räknar relativt bra ut förbränningen men jag hittade också två andra sidor som kan vara till hjälp. Den första är ett test som snabbt räknar ut hur många kalorier du måste äta för att hållas i din nuvarande vikt. Med hjälp av den är det lätt för de som vill gå ner i vikt att sikta på en diet med ca 500kcal mindre per dag. Det är ingen vits att äta en diet på drastiskt mindre kalorier, runt 1000kcal/dag eftersom kroppen då kommer att börja svälta och ta energi från musklerna istället för fettet. MåBra har också satt upp en jättebra motionstabell på medeltalsförbränningen under de vanligaste träningspassen. Utifrån det här borde ni ha en rätt så bra grund till vad just du behöver göra för att gå ner i vikt. 

Kom ihåg att de här sidorna är gjorda enligt medeltal så råkar du vara i ena ändan kan det vara att de inte stämmer exakt på just dig. Det är fortfarande en bra guide och jättebra för nybörjare. Vill man ha en exakt plan med mera exakta värden bör man jobba med en näringsfysiolog. Jag har själv studerat Nutrition och Sports Nutrition på Griffith University så jag kan hjälpa med vanliga dilemman och ta reda på mera specifika fakta om det är någonting ni funderar över. 

*Bild från Google

No comments:

Post a Comment