Friday, November 18, 2011

Hur använder man kryckor?

Igår när jag gick från skolan gick jag bakom en kvinna som använde en krycka som stöd.  Hon hade kryckan i vänster hand och förde vänster ben samtidigt fram som kryckan. Plus att kryckan var åtminstone två steg för låg. Det här stör mig grymt mycket, jag ville gå fram och prata med henne men hejdade mig. Eftersom jag inte fick förklara åt henne hur man ska använda kryckor så förklarar jag åt er. Kolla efter det här hur ni eller era släktingar/vänner går med kryckor och hjälp dem att göra rätt och förebygga en ny skada.
Trepunktsgång(höger ben skadat):För fram kryckorna och stig så, att den opererade sidans häl kommer framför kryckorna. Överför kroppsvikten på kryckorna och på det opererade benet. Med stöd av kryckorna tar ni ett steg framåt med det icke-opererade benet framför kryckorna och det opererade benet.

Diagonalgång med två kryckor(höger ben skadat):

För fram höger krycka och vänster ben – sedan vänster krycka och höger ben. Fortsätt växelvis på det här sättet. Håll ryggen rak och ta normala steg.Med en krycka(höger ben skadat):


Vid gång med en krycka stöder kryckan på den friska sidan och förs samtidigt fram som den sjuka sidan. 

Om dessa riktlinjer inte följs får man lätt en ny skada. Gången ska se naturlig ut även då man går med kryckor. Höjden på kryckorna är också jätte viktig. Är de för höga får man lätt sjukt i axlarna och är de för låga får man ganska snabbt sjukt i nedre ryggen(kan också orsakas av för hög krycka). Kom ihåg att variera kryckans längd beroende på skorna. När man går ute med tjockbottnade skor ska kryckorna vara högre än då man går inne i strumpor.3 comments:

  1. Va bra! Tack för hjälpen. Jag blev helt förvirrad när jag skulle gå med kryckor.

    ReplyDelete
  2. Toppen, tack! Det där var ju inte helt självklart för en rookie!

    ReplyDelete
  3. Tack va bra tips!

    ReplyDelete