Thursday, November 24, 2011

Träningsprogram för seniorer

Idag höll jag och några andra från Arcada ett infotillfälle om hemträning för seniorer på ett seniorhem. Vi delade ut två olika hemträningsprogram till dem, ett styrke och ett stretchning. Eftersom många äldre ännu vill röra på sig men inte alltid vet hur så tänkte jag dela med mig av övningarna åt er så att ni kan jumppa med era föräldrar eller mor/farföräldrar. Här följer några punkter direkt tagna ur vår power point presentation.


Motionens inverkan på hälsan


- Förebygger sjukdomar, fall och benbrott
- Bromsar eventuell sjukdomsprocess och lindrar symptom och smärta
- Förbättrar sömnen, livskvaliteten och glädjen
- Klarar alldagliga sysslor
- Smidighet
- Ger positiv självkänsla
- Kroppskännedom och balans
- Ökad stresstolerans
- Förebygger över/undervikt
- Minskar fettvävnad(speciellt bukfett)
- Ökar rörligheten
- Minskar risk för diabetes typ 2 oct hjärt/kärlsjukdomar.


Det rekommenderas att man ska röra på sig minst 30 minuter tre dagar i veckan. Alla dessa övningar ska göras i tre set, dvs 1) man gör en övning tills man blir trött - tar en paus - 2) gör samma övning igen tills man blir trött - tar en paus - 3) och gör samma övning igen tills man blir trött. Magen och ryggen hålls spänd i alla övningar för att skydda nedre ryggen och andningen ska hållas jämn och konstant, helt som vanligt.




Stretchningarna kan göras statiskt eller dynamsikt. Om man klarar av att hållas statiskt så kan man hålla stretchen i ungefär 20 sekunder men om man tycker att detta blir obehagligt så kan man pumpa/gunga igenom dessa rörelser(spänn - slappna av - spänn - slappna av - spänn...). Kom ihåg att de här rörelserna inte får ta sjukt! Tar det sjukt så avbryter ni övningen direkt och går vidare.





Alla övningar måste inte göras på en gång utan man kan bra ta tre övningar åt gången. Det viktigaste är att det känns bra och för att se resultat måste också träningen hållas regelbunden.

No comments:

Post a Comment