Thursday, November 24, 2011

Träna inre magmusklerna med Stabilizer

Som fysioterapistuderande möter jag en hel del människor som vill berätta om deras fysiska problem och klagar vanligtvis på smärta i olika delar av kroppen. Ett av de vanligaste problemen är smärta i nedre delen av ryggen, ländryggen. Detta beror oftast på att våra inre (mag)muskler är försvagade fast våra yttre kan vara vältränade. Så idag har jag testat hur bra styrka och kontroll jag har i mina inre magmuskler och de andra bålstabiliserande musklerna med en Stabilizer - Pressure Bio-Feedback. Med hjälp av den kan man väldigt exakt mäta och lära sig hur man kan träna de djupa musklerna.

Man börjar med att sätta kudden mellan en hård yta och en specifik plats på kroppen beroende på vilken muskel som testas. Sedan pumppar man upp kudden till 40mmHg. Trycket ska nu hållas, stiga eller sjunka beroende på vad man tränar eller testar.


Här är två exempel på övningar som man kan göra med Stabilizern


1) Stärk Transversus Abdominis / De sneda magmusklerna
  • Placera kudden under ländryggen och fyll till 40mmHg
  • Trycket ska hållas på 40mmHg medan benet lyfts upp med knä böjt i 90grader(ryggraden får inte röras
  • Håll benet där i 10-15sekunder medan andningen hålls normal
  • Upprepa 10gånger med båda benen
  • Övningen kan också utföras stående mot vägg.



2) Testa/Stretcha Tensor Fascia lata / Liten muskel vid låret
  • Placera kudden vid sidan av ländryggen och fyll till 40mmHg
  • Håll nedre rygg och höft regionen stabil genom att hålla trycket på 40mmHg medan benet förs rakt upp och ner vid sidan.

Dessa övningar kan också bra utföras utan Stabilizer för att stärka de stabiliserande musklerna. Berätta gärna om ni vill ha flera exempel på övningar.

No comments:

Post a Comment